"Älä hätäile. Lue vielä yksi kirja."

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Anna Karolina Larsson - Paviaanivarkaus

Amanda Pallerin sisko Sanna on tehnyt itsemurhan muutama vuosi aikaisemmin, mutta Amanda uskoo, että kuolemaan littyy jotain muutakin. Epäilykset kasvavat entisestään kun useampi raskatuksi tullut tyttö on päättänyt tappaa itsensä juuri samalla tavalla. Amanda päättää saada totuuden selville ja päätyy viettelemään kaksi miestä, joiden uskoo liittyvän Sannan kohtaloon: Amanda kollegan komisario Magnus Blombergin ja Sannan entisen poikaystävän Adnan Nasimin, arabitaustaisen rikollisen, joka on juuri vapautunut vankilasta. Kolmårdenin eläintarhasta varastetaan paviaani, eikä Amanda ensin ymmärrä, miten se liittyy Sannaan. Jäljet johtavat Bonobo-yökerhoon, seksibisnekseen ja huumekaupan hermokeskukseen.

Kirja alkaa takaa-ajokohtauksesta, ja se on kyllä takuuvarma keino saada lukija koukkuun heti ensimmäiseltä sivulta alkaen. Tarinaa kerrotaan kolmesta eri näkökulmasta: Amandan, Adnanin ja Magnuksen. Luvut ovat lyhyitä, kohtausmaisia ja se toimii erinomaisena tehokeinona. Kaikki kolme henkilöä on kuvattu hyvin erilaisiksi, ja se herättää myös erilaisia tunteita lukijassa. Esimerkiksi Magnusta ei yksinkertaisesti voi olla koko iljettävyydessää vihaamasta, mutta silti on pakko lukea eteenpäin, mitä hän seuraavaksi keksii. Monissa dekkareissa on inhottava pomo, joka luistaa töistään tai on muuten vaan tosi ärsyttävä, mutta Magnus vie kyllä voiton kaikista niistä.

Vaikka kyse on seksirikoksista, kirjassa on paljon muutakin. Toki tämäkin on makuasia. Tämä on myös hyvin erilainen seksirikoskirja kuin moni muu, johon olen törmännyt. Kirjan ainoana miinuksena sanoisin sen, että kaikista nimistä en ihan päässyt aluksi kärryille, olivatko miehiä vai naisia. Ja muutama pieni kysymys jäi askarruttamaan, mutta hienosti oli myös rivien välissä vastauskia - ei siis pidetty lukijaa liian tyhmänä jotta kaikki olisi pitänyt selittää.

Tykkäsin kirjasta kovasti ja nopeatempoinen kerronta vei mukanaan. Suosittelen ehdottomast!

Anna Karolina Larsson
Paviaanivarkaus
2015
suom. Jänis Louhivuori
512 sivua

4 kommenttia:

 1. Vaudikkaan kuuloinen tarina! Varmastikin sopivaa kesälukemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhdikas oli tosiaan, ja tällä kirjalla saa hyvin ajatukset pois arjesta / töistä / tms. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoisen kuuloinen, mutta samalla lievästi luotaantyöntävä. En ole dekkari-ihminen, mutta tuo kolmen kertojan käyttäminen vaikuttaa hyvältä tyylikeinolta, johon haluaisin tutustua. Ja mielenkiinto kyllä heräsi: haluan tietää, miten tuo paviaani liittyy tähän. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin mielenkiintoinen kirja, suosittelen! Meinasin ensin kommentoida tuota paviaania, mutta totesin, että taitaa olla parempi että en kerro siitä edes puolta sanaa vaan saat lukea itse ;)

   Poista