"Älä hätäile. Lue vielä yksi kirja."

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Dekkariviikko: dekkarien lukeminen

Tarinat ovat kiehtoneet jo ennen kuin opin lukemaan. Ja lukutaidon myötä pääsin vielä syvemmälle tarinoihin. Aluksi luin lastenkirjoja, mutta hyvin nopeasti kirjastosta alkoi tarttua mukaan Neiti Etsiviä, Viisikkoja ja 3 etsivää -seikkailukirjoja. Isäni on aina ollut kova lukemaan  kirjoja, erityisesti dekkareita. Olisinkohan ollut ehkä 12- tai 13-vuotias kun aloin bongata kirjoja myös isäni kirjahyllystä. Muistan lukeneeni jo suhteellisen nuorena Wallandereita ja Colin Dexterin kirjoja. Kun Leena Lehtolaisen Maria Kallioita filmatisoitiin, lainasin niitä myös kirjoina. 

Pikkuhiljaa iän myötä myös dekkarilukumakuni on laajentunut. Olen ehdottomasti ruotsalaisten dekkareiden suurkuluttaja. Suosikkejani ovat Mari Jungstedt, Camilla Läckberg, Liza Marklund ja Henning Mankell.
Kotimaisista dekkarikirjailijoista mainittakoon Seppo Jokinen, Leena Lehtolainen, Johanna Tuomola ja Eppu Nuotio.
Muiden maiden dekkarikirjailijat ovat minulle aika vieraita, mutta nyt olen tutustunut Sandra Brownin ja Harlan Cobenin tuotantoon.

Dekkareista suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt Camilla Läckbergin kirja Saarnaaja. Kirja kertoo pahoinpidellyistä naisista, jotka löytyy murhattuina. Tarina tekee suuren vaikutuksen sillä, miten uskonto voi olla voimavarana mutta myös äärimmäinen rasite. Kannattaa lukea!8 kommenttia:

 1. Minulla ensimmäinen dekkarituttavuus oli Leena Lehtolainen ja Maria Kallio. Ne ovatkin jääneet elämääni, ja uusi Maria Kallio on aina Tapaus. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeksi ilmestynyttä Maria Kalliota, Rautakolmiota, olin kovasti odotanut ja petyin. Tuli vähän sellainen olo, että oli hätäseen kirjoitettu koska oli juhlavuosi. Syksyllä on tulossa uusi Maria Kallio -kirja, enkä oikein tiedä mitä siitä pitäisi ajatella...

   Poista
 2. Ai niin, piti vielä sanoa: sinulla on hurjan nättiä täällä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihdoin vähän kesäisempää taustakuvaa kun ei nuo kesäilmat oikein meille asti ole tulleet vaikka ihan kohta on juhannus...

   Poista
 3. Kuinka hyviä dekkareita oletkaan jo lukenut! Voisin vinkata sinulle Ann Cleevesin Shetlanti-sarjan ja Fred Vargasin ranskalaisdekkarit, jotka ainakin minulle toimivat yhtä hyvin kuin ruotsalaisdekkarit. Myönnän myös, että elämäni suosikkidekkaristit ovat olleet ruotsalaisia. Kotimaisista Matti Yrjänä Joensuu ja Leena Lehtolainen ovat olleet ykkössuosikkini, mutta Jari Järvelän Tyttö ja pommi oli viime vuoden hitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Kiitos vinkeistä! Pitääkin laittaa korvan taakse. Kummasti sitä aina vaan lukee samojen kirjailijoiden tuotantoa...

   Poista
 4. Camille Läckberg on minulla vielä kokeilematta. Lukulaitteessani jo odottaa yksi hänen dekkarinsa, joten ehkä tänä kesänä :). Ruostalaisdekkareista olen tykännyt Sebastian Bergman -sarjasta, josta juuri ilmestyi uusin kirja, Mykkä tyttö. Tämä sarja on koukuttanut minut aika tehokkaasti, suosittelen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tota Sebastian Bergman -sarjaa e-kirjoina. Joskus niitä ostin kun olivat melkein ilmaisia ja niitä kovasti kehuttiin. On vaan jäänyt lukematta. Tarviikin kaivellla ne koneelta. Kiitos muistutuksesta :)

   Poista