"Älä hätäile. Lue vielä yksi kirja."

maanantai 6. toukokuuta 2013

Kesän ja syksyn uutuuksia

Jansson, Anna: Haudan takaa.
Ilm. 6/2013.
Elokuisessa Gotlannissa vietetään keskiaikaviikkoa. Roolipelejä harrastava ryhmä tapaa öisin kirkon raunioilla, ja esityksen keskiössä on 1100-luvulta peräisin oleva kaksoishauta: murhattujen vanhan miehen ja nuoren naisen lepopaikka. Nuorta naista esittävän kauniin 16-vuotiaan Malvan on vietettävä yö haudassa ja noustava sieltä omin voimin ylös.
Kun Malva katoaa salaperäisesti, Maria Wern saa jutun tutkittavakseen. Tytön isä on huolissaan. Näytelmäryhmää johtaa opiskelija Botel Hellsten, joka on lumoutunut Malvan kauneudesta ja haudan salaisuudesta. Onko Botelilla jotain tekemistä Malvan katoamisen kanssa, vai löytyykö syyllinen jostain ihan muualta kuin näytelmäryhmästä?
Kun rannalta löydetään kuollut nainen, mysteeri mutkistuu entisestään. Naisen kuolema voi olla onnettomuus, tai sitten se on jotain ihan muuta. Maria Wernin on selvitettävä langat historian, nykyajan ja fantasian yhä tiukemmaksi käyvästä vyyhdistä.

Läckberg, Camilla: Enkelintekijä.
Ilm. 6/2013.
Pääsiäinen vuonna 1974 Valön saaressa Fjällbackan liepeillä. Ruokasaliin on katettu hieno pääsiäisateria, mutta kaikki paitsi perheen yksivuotias tytär Ebba ovat poissa. Oliko kyseessä rikos vai katosiko perhe omasta halustaan? Arvoitus ei koskaan ratkea. Vuosikymmenien päästä Ebba palaa Valön saareen. Hän ja hänen aviomiehensä Mårten ovat hiljattain menettäneet kolmevuotiaan poikansa, ja yrittäessään selvitä surustaan he ovat päättäneet avata majatalon vanhaan sisäoppilaitokseen, jota Ebban isä aikanaan johti ankaralla kädellä. Ebba ja Mårten ovat hädin tuskin ehtineet asettua aloilleen, kun he joutuvat tuhopolttoyrityksen kohteeksi. Ja kun he taloa remontoidessaan ryhtyvät poistamaan ruokasalin lattialautoja, löytyy niiden alta kuivunutta verta… Mitä Ebban perheessä oikein tapahtui – ja tapahtuu?
Kirjailija Erica Falck tuntee tapauksen taustat ja suvun naisten traagisen historian. Hän päättää hakeutua Ebban puheille ja selvittää viimein mysteerin.

Mäki, Reijo: Intiaani.
Ilm. 6/2013.
Koko kansaa puhuttaa veriteko Airistolla. Outo rikos crow-intiaanien reservaatissa Amerikan Montanassa. Mikä on yhteinen nimittäjä?
Turun saariston merisumussa ajelehtii yhteysalus ilman ruorimiestä. Jussi Vares ja hänen naisseuralaisensa veneilevät paikalle ensimmäisinä - ja ovat yhtäkkiä keskellä elämänsä pahinta painajaista.
Seuraavina viikkoina laiva on jatkuvasti lööpeissä. Samaan aikaan kaukana Montanassa, crow-intiaanien territoriossa, eräs Turusta pakomatkalleen lähtenyt nainen joutuu katsomaan kaikkein julminta pahuutta silmästä silmään.
Uusi Apteekki on paikka, jossa Jussi Vares ja kaukaa tullut Mister Crow ensimmäisen kerran kohtaavat. Ja Vares saa tehtävän...

Pakkanen, Outi: Rakastaja.
Ilm. 9/2013.
Vanhempansa perinyt Veera Halme asuu funkistalossa Bulevardilla. Vannoutunut sinkku hoitelee harrastusluonteisesti sisustustavaroiden agentuuriaan, suunnittelee aivan uudenlaista blogia ja haaveilee kirjoittavansa rakkausromaanin.
Kun Veera vielä oli espoolainen, samassa rivitaloyhtiössä asui toinen yksinäinen nainen ja kaksi pariskuntaa. Yhdessä pidettiin grillibileitä, illanistujaisia ja talkoita. Kun ihmiset muuttivat muualle, yhteisö hajosi.
Nyt vanhat tutut päättävät perustaa ruokapiirin. Suunnitteilla on juusto- ja viinimatkojakin. Mutta sitten kahden henkilön välillä alkaa kipinöidä ja syntyy salasuhde. Vai oliko jotain vireillä jo vuosia sitten?
Kevään herätessä tilanne kärjistyy ja koittaa koston hetki. Huhtikuu osoittaa jälleen julmuutensa.

Mankell, Henning: Haudattu.
Ilm. 8/2013.
Wallander etsii rauhaisaa paikkaa, johon vetäytyä eläkepäivikseen. Hän lähtee katsomaan taloa, joka on myynnissä hänen lapsuuden maisemissaan ja ihastuu siihen, mutta viime hetkellä jokin kiinnittää hänen huomionsa: puutarhassa pistää maasta esiin ihmisen käsi. Nykyhetken rauhaisan pinnan rikkoo talon synkkä menneisyys ja selvittämättä jäänyt rikos.
Viimeinen Wallander-tarina. Mankellin aiemmin julkaisematon pienoisromaani.

Marklund, Liza: Ajojahti.
Ilm. 10/2013.
Solsidanin hienostoalueella asuva liikemies ja entinen kristillisdemokraattinen poliitikko Torsten Lerberg löydetään kotoaan tajuttomana. Hän on joutunut raa'an kidutuksen uhriksi, ja hänen vaimonsa Nora on kadonnut jäljettömiin.
Annika Bengtzon saa toimeksiannon kirjoittaa tapauksesta. Samaan aikaan Kvällspressenin päätoimittaja Anders Schyman ajautuu myrskyn silmään, kun hänen kahdeksantoista vuotta sitten tekemäänsä dokumenttielokuvaa aletaan riepotella julkisuudessa.
Annika on haasteiden edessä myös pyörittäessään uusperheen arkea.
Samalla kun pahoinpidelty Torsten Lerberg vajoaa yhä syvemmälle koomaan ja hyökkäykset Anders Schymania kohtaan käyvät kiihkeämmiksi, Solsidanin kauniin ulkokuoren alta alkaa paljastua syvälle haudattuja, järkyttäviä salaisuuksia.

Kesävuori, Saara: Tarkasti vartioitu.
Ilm. 6/2013.
Keskellä korpea sijaitsevassa yksityissairaalassa hoidetaan väkivaltarikollisia ja muistisairaita vanhuksia. Mahdollisimman tehokkaaseen hoitoon pyrkivässä laitoksessa ei ulkopuolisia kaivata.Hoidettaviin kuuluu Kaarlo Karemaa, joka on alaikäisenä puukottanut pikkuveljensä ja myöhemmin aiheuttanut tuskaa ja murhetta monelle. Osin Karemaan toiminnan tuloksena joukko ihmisiä päätyy Ateenaan. Omista syistään siellä on majuri Holma, joka tuntee Karemaan lähipiirin kärsimykset.Tapahtumiin kytkeytyvät Kreikan sekava tilanne ja laittomien pakolaisten ahdinko, mutta ennen kaikkea kyse on onnettomista yhteensattumista ja ihmisten häikäilemättömästä itsekkyydestä.

Lehtolainen, Leena: Rautakolmio.
Ilm. 8/2013.
Kiihkeätunnelmainen jännitysnäytelmä saariston kupeessa: kaksi ruumista, menneisyyden aaveita ja sairaalakuntoon pahoinpidelty nainen. Ja nenänsä Maria Kallion tapaukseen tuuppaava paikallispoliisi.
Maria Kallion epätyypillisten rikosten solu saa tutkittavakseen kaksi pienen Brändön saaren rannasta löydettyä, muoviin käärittyä ruumista. Naispuolinen uhri on köyhtynyt entinen malli ja kiivas ruotsin kielen puolustaja Saila Lind, jolla on runsaasti vihollisia. Lähistöllä on kuuluisan jääkiekkoilijan huvila, jossa Lind on viettänyt paljon aikaa.Nenänsä tapaukseen työntää myös paikallispoliisi Jon Berg, jonka vetovoimaa Marian silmissä edistää se, että hänen muu perheensä on purjehtimassa ulkomailla. Toisen uhrin henkilöyden selvitessä nousee pintaan hälyttäviä asioita Marian menneisyydestä. Jääkiekkoilijan perheessä tapahtuva vakava pahoinpitely sotkee kuviota entisestään.


Lisää löytyy täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti