"Älä hätäile. Lue vielä yksi kirja."

perjantai 15. toukokuuta 2015

Minna Lindgren - Ehtoolehdon tuho


Ehtoolehto-trilogian viimeinen osa, Ehtoolehdon tuho, jatkuu vähän sen jälkeen, johon edellinen osa jäi. Eli nyt Ehtoolehdon remontti on valmistunut ja Irma, Siiri ja Anna-Liisa ovat päässeet muuttamaan takaisin. Mutta Ehtoolehto on muutettu uuden geronteknologian testikohteeksi. Missään ei ole enää henkilökuntaa vaan kaikesta huolehtii teknologia: puhuvat seinät, 3D-tulosteena ruokaa tarjoileva AteriAutomaatti ja robotit auttavat niitä, jotka apua tarvitsevat. Älyvaatteet raportoivat asukkaiden voinnin muutoksista. Vapaaehtoiset opastava vanhuksia laitteiden käytössä, mutta pian selviää ettei heidänkään toimintasa ole niin pyyteetöntä kuin vanhukset ensin kuvittelevat.

Kirja tempaa toiminnallaan ja hersyvällä huumarillaan mukaansa. Teksti on helppolukuista ja yhtäkkiä tulee istuttua kirjan kanssa vaikka kuinka kauan ja vaan luettua sivu kaupalla, koska on pakko saada tietää, miten siinä käy.

Lindgren tarttuu hyvin ajankohtaisiin asioihin, taas kerran. Vanhusten pitkäaikaishoitoa ollaan enemmän ja enemmän laittamassa teknologian varaan. On kaikenlaisia hälytysrannekkeita, liiketunnistimia ja muita. Osa varmasti erittäin hyödyllisiä, erityisesti ne joilla valvotaaa, ettei muistisairas pääse karkaamaan rajatulta alueelta. Mutta siinä kohtaa kun aletaan puhua 3D-tulostetusta ruuasta, mennään ehkä liian pitkälle. Lindgren herättää ajattelemaan, miten pitkälle hoitoa voidaan laittaa vain teknologian varaan. Toivottavasti koskaan ei vanhustenhoidossa mennä näin pitkälle kuin Lindgrenin kuvaamassa kirjassa.

Isot kehut taas samasta asiasta kuin aiemmissakin Lindgrenin kirjoissa. Kuoleman ja kuolemisen kuvaukset.. ah, niin hienoa kuvausta. Kuolema on luonnollinen asia, ja se kuvataan sen mukaisesti. Tähänkin tosin laitettu mukaan kannanotto siitä, miten kuolema on laitostettu ja vieraannutettu yhteiskunnasta. "Vanhuuteen ei saa kuolla".

Tykkäsin kirjasta (ja koko trilogiasta) todella paljon. Harmi, että lopusta sai sellaisen käsityksen, että Ehtoolehdon tarina oli tässä...

Minna Lindgren
Ehtoolehdon tuho
2015
289 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti