"Älä hätäile. Lue vielä yksi kirja."

torstai 28. maaliskuuta 2013

Leena Lehtolainen - Maria Kallio -extra"Leena Lehtolaisen luoma poliisihahmo Maria Kallio esiintyy ensi kerran keväällä 1993 romaanissa Ensimmäinen murhani. Maria Kallio -extra on opas - ja fanikirja, joka kertoo kaiken tarvittavan tiedon Suomen suosituimmasta naispoliisista.

Kirja etenee Maria Kallion ensimmäisestä murhatutkimuksesta aina 28 kielen maailmanvalloitukseen, jota valaisevat ulkomaisten kirjojen kannet. Ulkomaiset kustantajat kertovat mikä heitä suomalaispoliisissa viehättää, kääntäjät puolestaa kiperimmistä ja hauskimmista käännöspähkinöistään.

Teoksessa esitellään kunkin romaanin maailma sekä Maria Kallion urakehityksen ja perhe-elämän muutokset. Se kertoo havainnollisesti kunkin kirjan rikokset, henkilöt, tapahtumat, erikoisuudet ja kirjojen saaman vastaanoton - ilman spoilaavia juonipaljastuksia."

Tykkäsin kirjan ideasta kovasti. Maria Kallio on kuulunut aina kirjallisuuden lempihahmoihini. Ehkä juuri siksi, että varsinkin muutama vuosi sitten kotimaisessa dekkarikirjallisuudessa ei juurikaan ollut naispoliiseja päähenkilöinä.

Kirjassa oli lyhyesti esitelty jokainen Maria Kallio -romaani ja innoistuinkin niistä niin kovasti, että päätin aloittaa tuotannon lukemisen uudelleen alusta. Olen niistä suurimman osan lukenut vuosia sitten, mutta sen verran hämäriä muistikuvia, että haluaisin kyllä lukea kirjat uudelleen. Mielenkiintoinen oli myös otteet Lehtolaisen työpäiväkirjasta. Siitä sai hyvän käsityksen, miten pitkä prosessi kirjan kirjoittaminen oikeasti on. Lisämausteen toi myös osio, jossa 6 muuta kirjailijaa olivat lyhyesti kirjoittaneet tilanteen, jossa Maria Kallio on kuulustelemassa raiskauksesta epäiltyä miestä. Tykkäsin erityisesti Outi Pakkasen versiota tilanteesta. Toisaalta Tuija Lehtisen versio oli täysi floppi.

Lukemista häiritsi läpi kirjan vilisevät kirjoitusvirheet. Sanoista puuttui kirjaimia ( kuulunut -> kulunut) ja isoja kirjaimia. Antaa aika amatöörimäisen vaikutelman näinkin vaikuttavasta teoksesta.

Lehtolaisen kaksi aiemmin julkaisematonta novellia saivat kovasti kaipaamaan täyspitkiä dekkareita. Jään mielenkiinnolla odottamaan tänä vuonna ilmestyvää Rautakolmio -kirjaa. Ilveskero -trilogian jälkeen on kova ikävä perinteistä Kallio -dekkaria, niinpä odotukset uudesta kirjasta on korkealla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti