"Älä hätäile. Lue vielä yksi kirja."

maanantai 29. kesäkuuta 2015

Enni Mustonen - Paimentyttö


Olen aiemmin lukenut Enni Mustoselta Järjen ja tunteen tarinoita -sarjan, ja tykkäsin siitä kovasti. Kun ystäväni vinkkasi tästä Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjasta, jonka Paimentyttö aloittaa, kiinnostuin heti.

Eletään 1800-luvun viimeistä vuosikymmentä. Ida Eriksson jää orvoksi ja päätyy Topeliusten piiaksi, ja hänen elämänsä saa aivan uuden suunnan. Vastoinkäymisiltä ei vältytä, mutta aina löytyy joku joka pelastaa tilanteen ja auttaa Idaa eteenpäin.

Mustosen tapa kertoa on aivan ihana. Olin ihan haltioissani tästä kirjasta. Tapahtumat tutustuttivat 1800-luvun lopun elämään ja tapoihin. Eikä pieneltä romantiikalta vältytty - ihanaa.

Mitään ihmeellistä pohtausta en osaa tästä kirjasta kirjoittaa, tämä kirja pitää itse kokea.

Onneksi kirjahyllyssä odottaa jo kirjastosta mukaan tullut seuraava osa, Lapsenpiika. Ja kolmas osa, Emännöitsijä ilmestyi vasta vähän aikaa sitten ja sain sen kustantajalta arvostelukappaleena loppuviikosta. 

Enni Mustonen
Paimentyttö
2013
363 sivua

sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

J. K. Johansson - Venla


Palokaski-trilogia saa vihdoin päätöksensä. Odotin tätä kirjaa jo keväällä, maalis-huhtikuun vaihteessa ja olin kyllä tosi iloinen kun vihdoin bongasin kesken lukumaratonin tämän uutuuden Elisa Kirjasta e-kirjana. Pakkohan se oli heti lukaista.

Venla jatkuu siitä mistä edellinen kirja Noora jäi. Trilogian aiemmissa osissa on jo moneen kertaan mainittu päähenkilö Mian siskon katoamisesta. Venla on ollut kateissa yli 20 vuotta ja suuret epäilykset ovat heränneet, että monen tytön kohtalo liittyy yhteen. 

Trilogian aiempiin osiin saadaan nyt vastaukset ja murhaajakin selviää. Niin ja se Venlan kohtalo. Teksti on helppolukuista ja mukaansatempaavaa. Vähän väliä tekstissä on koukkuja, jotka pakottavat lukemaan eteenpäin. Kyllä huomaa, että kirjailijanimimerkin takana on menestyneitä suomalaisia kirjailijoita, keitä he ikinä ovatkaan.

Tykkäsin kirjasta todella paljon, mutta mutta.. Tuntui, että vain rahastuksen vuoksi oli tehty trilogia. Muuten tarina olisi ehdottomasti mahtunut yksien kansien väliin. Osien ilmestymisen välissä oli aikaa, joten tuntui että paljon oli päässyt jo unohtumaankin.

Päällimmäisenä kirjasta / trilogiasta jäi ihan hyvä fiilis vaikka ei tämä mikään suuri lukelämys ollutkaan..


J.K. Johansson
Venla
2015
204 sivua 

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Kesälukumaraton V 26.6.2015


Blogistanian yhteinen kesälukumaraton!

Omalle maratonilleni valitsin Johanna Holmströmin Sulje silmäs pienoinen.
Lisäksi pientä kevennystä tuomaan seuraavat kirjat:
Juha Vuorinen - Maastamuuttajan päiväkirja
Jane Green - Kirjaflirttiä
Jarkko Sipilä - Mies kuumasta
Anna-Leena Härkönen - Takana puhumisen taito
Tove Jansson - Muumit Rivieralla

Kesälukumaratonini kestää 26.6. klo 14 - 27.6. klo 14
Päivittelen (epä)tasaisin väliajoin tähän viestiin lukumaratonini etenemistä.

klo 17:30 / 38 sivua
Lukumaraton etenee hitaasti mutta varmasti. Olen tässä lasten kanssa puuhastelun lomassa lukea, ja olen sentään jotain saanut aikaiseksi. Suuremmat odotukset luettujen sivujen määrästä on vasta illalla lasten mentyä nukkumaan.

klo 8:25 / 115 sivua
Eilinen lukeminen jäi vähän lyhyeksi kun oltiinkin kyläreissuilla kauemmin kuin alunperin ajattelin. Mutta sitten jaksoihin hyvin illalla lukea vielä kun sain lapset nukkumaan. Siinä lapsia nukuttessa selailin samalla tabletilta e-kirjatarjontaa. Ja löysin jotain sellaista, mikä laittoi kaikki lukusuunnitelmat uusiksi: J K Johanssonin kirjoittamana Palokaski-sarjan viimeinen osa, Venla. Pakkohan se oli ostaa ja heti alkaa lukea. En olekaan aiemmin maratoonnut e-kirjoilla, koska niissä sivujen seuraaminen on paljon vaikeampaa... Luen nyt kirjan loppuun ja laitan paperiversion sivumäärän yhteissivumäärään.

klo 14:00 / 160 sivua
Vähän meni osa maratonista ohi kun oli kaikkea muuta puuhaa. Mutta heinäkuun maratonille sitten paremmalla sivumäärällä. Nyt Venla loppuun. Kirjoittelen varsinaiset postaukset kirjoista myöhemmin...

perjantai 19. kesäkuuta 2015

Ursula Poznanski - Vii5i



Sain vihdoin päätökseen lukumaratonilla aloittamani kirjan, Vii5i. Ja se olikin varsinainen lukuelämys!

Salzburgin rikospoliisin etsivät Beatrice Kaspary saa hälytyksen lehmien laitumelle, josta on löytynyt murhattu nainen. Pian huomataan, että naisen jalkapohjaan on tatuoitu kirjaimia ja numeroita - koordinaatit. Beatrice päättää selvittää yhdessä kollegansa Florinin kanssa, mitä paikasta löytyy. Ja löytö on karmiva - geokätkö: purkki jonka sisällä on tyhjiöpakatussa muovipussissa korva, ja vihjeet seuraavaan kätköön. Ja tästä alkaa ajojahti.

Kirjan rakenne on erittäin koukuttava. Pakko lukea eteenpäin, jotta tietää mitä seuraavista geokätköistä löytyy, ja miten kaikki loppujen lopuksi päättyy. Murhaaja on läsnä, mutta tulee silti täytenä yllätyksenä. Ja motiivi on kirjailijalta huikeasti oivallettu.

Kirjan kannessa on Karin Slaughterin kommentti: "Suuren luokan psykologinen trilleri, joka yllättää jokaisella käänteellään". Ja voin yhtyä jokaiseen sanaan!

Huh, mikä kirja!

Olen aikasemmin lukenut kirjan seuraavan osan, Sokeat linnut josta tykkäsin myös aivan hurjasti. Suosittelen kuitenkin lukemaan nämä kirjat järjestyksessä, eli tämä ensin ja sitten vasta Sokeat linnut.

Ursula Poznanski 
Vii5i
2013
suom. Anne Mäkelä
426 sivua


tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kesälukumaraton V





Blogistanian kesälukumaraton on täällä taas! Jee! Ja tämä on jo viides lajissaan. Joka kesä on järjestetty kaksi lukumaratonia, jotta mahdollisimman moni on päässyt mukaan. Ja itsekin yhtä kesälukumaratonia viime kesänä emännöin.Tätä kesän ensimmäistä kesälukumaratonia emännöi Hyllytontun höpinöitä -blogi, ja täältä pääset ilmoittautumaan mukaan.

Itse maratoonaan perjantaista lauantaihin. Aloitan kun olen töistä päässyt kotiin asti eli 
26.6. klo 14 - 27.6. klo 14 

Dekkariviikolla maratoonasin dekkarin parissa, joten taidan tälle maratonille varata jotain kevyempää. Muutama pienoisromaani odottaa lukuvuoroaan, ja tänään tarttui kirjastoreissulta mukaan muutama hömppähömppä, joten eiköhän noista jotain maratonillekin päädy. 
Ja kertaukseksi vielä:

 SÄÄNNÖT:
§1: Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan maratoniin.
§2: Aloittaa voi mihin kellonaikaan hyvänsä ja lukea haluamansa ajan ja määrän kuitenkin niin, että enimmäisaika on 24 tuntia. (Esim: aloitus 26.6. klo 18.00 → lopetus 27.6. klo 18.00.) Maratonin saa aloittaa halutessaan myös jo 25.6., kunhan osa maratonista luetaan 26. päivän puolella. Näin siksi, että maratoonareilla on erilaisia elämäntilanteita, jotka halutaan ottaa huomioon. Tankkaus-, lepo- yms. taukoja saa pitää vapaasti, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan.
§3: Merkitään ylös luettu sivumäärä ja ilmoitetaan se julkisesti blogissa.
§4: Lukea saa mitä tahansa, missä ja miten tahansa!
§5: Lukumaratonista saa kirjoittaa blogiinsa etu- ja jälkikäteen ja mielellään myös maratonin kuluessa.
§6: Lukumaratonin hashtagina somessa on #lukumaraton.






sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Dekkariviikko: Näkymätön vartija - kirjasta yhteispostaus


Baztanjoen rannalta löytyy teinitytön ruumis. Poliisi yhdistää rituaalimruhalta vaikuttavan tapauksen aiempaan surmatekoon. Pian huhut lähtevät liikkeelle ja epäilyt herää siitä, voisiko kyse olla basajaunista, kansantarinoista tutusta metsän näkymättömästä vartijasta. Ylikonstaapeli Amaia Salazar saa tutkittavakseen tapaukset. Hän palaa vastentahtoisesti vanhaan kotikyläänsä, ja joutuu pohtimaan myös monenlaisia oman menneisyytensä haamuja. Tappajan vaaniessa seuraavaa uhriaan kammattomava perhesalaisuus palaa piinaamaan Amaiaa painajaisen lailla.

Rikostutkinnan ohella Amaia pohtii menneisyyttään, lapsettomuuttaan, avioliittoaan ja äitiyttä - varsinkin kun hänen oma äitisuhteensa on hyvinkin vääristynyt.

Kirja on ensimmäinen osa Baskimaan murhat -trilogiasta. Toinen osa, Luutarha ilmestyy suomeksi alkuvuodesta 2016 ja päätösosa Myrskyuhri kesällä 2016.

Hyvin  todennäköisesti en olisi kirjaan tarttunut ilman Dekkariviikon yhteispostausta. Paikoittain kirja oli pitkäveteinenkin, ja olisin luultavasti jättänyt kirjan kesken jos olisin lukenut sitä ihan muuten vaan. Kannatti kuitenkin lukea loppuun asti. Murhaajan henkilöllisyys oli yllättävä, ja lopussa oli vielä pieni pätkä trilogian seuraavasta osasta. Pakkohan sekin on lukea.


Dolores Redondo
Näkymätön vartija
2015
suom. Sari Selander
476 sivua 


Yhteispostauksessa olivat lisäkseni mukana:
Kirsin kirjanurkka
Tuijata
Nenä kirjassa
Kulttuuri kukoistaa
Hemulin kirjahylly



lauantai 13. kesäkuuta 2015

Dekkariviikko: Lukuvinkkejä

Muutama dekkarilukuvinkki blogini ajalta:

Joel Dicker - Totuus Harry Quebertin tapauksesta
Harry Quebertin pihasta löytyy sattumalta 33 vuotta sitten kadonneen 15-vuotiaan tytön ruumis. Menestyskirjailija Marcus Goldman haluaa puhdistaa oppi-isänsä maineen ja matkaa New Yorkista Auroran pikkukaupunkiin selvittämään tapausta. Tämän kirjan luettuani tiedän mitä oikeasti tarkoittaa uppoutua kirjaan. Kuvittelen lukevani vain hetken ja havahdun kahden tunnin kuluttua ensimmäisen kerran katsomaan kelloa. 

Kati Hiekkapelto - Kolibri
Jugoslavian unkarilainen Anna Fekete aloittaa rikostutkijana pohjoissuomalaisessa merenrantakaupungissa. Nuori maahanmuuttaja on täysin suomalaistunut, mutta kokee itsensä muukalaiseksi, ehkä eniten itselleen. Asiaa ei helpota että hän saa työparikseen keski-ikäisen Eskon, joka ei vaivaudu peittelemään rasistisia ennakkoluulojaan. Annan työ rikostutkijana ehtii tuskin alkaa, kun hän joutuu keskelle koko maata kuohuttavaa murhatutkintaa. Lenkkipolulla surmatun nuoren naisen hallusta löytyy atsteekkijumalaa esittävä riipus, ja pian tapahtuu toinen samanlainen murha. Merkit viittaavat sarjamurhaajaan. Saako Anna Kolibrin kiinni ennen kuin uhreja tulee lisää?Päänvaivaa tuottaa myös kurdityttö Dijar. Tyttö on ottanut yhteyttä poliisiin kunniaväkivallan pelossa, mutta pyörtänyt kuulusteluissa puheensa. Tytön vaietessa Annan on etsittävä todisteita muualta

Liza Marklund - Ajojahti
Hienostoalueella asuva julkkispoliitikko Ingemar Lerberg joutuu raa´an kidutuksen kohteeksi ja hänen vaimonsa Nora on kadonnut jälkiä jättämättä. Annika Bengtzon tekee lehtijuttuja aiheesta. Samaan aikaan Annikan pomo, Anders Schyman joutuu julkisuuden riepoteltavaksi ja Totuuden Valo -nimisen blogin silmätikuksi koska oli tehnyt lähes 20 vuotta sitten dokumentin kadonneesta naisesta, Viola Söderlandista.

Ja kirjailijoita joiden koko tuotantoa voisin suositella:
Tess Gerritsen - ihan huippukirjailija. Luo aivan uskomattoman tunnelman, ja pitää tasonsa kirja toisensa jälkeen. Erityisesti olen tykkännyt kirjoista, joissa murhia ratkaisee patologi Maura Isles ja poliisi Jane Rizzoli. 
Jarkko Sipilä -  kotimaisten dekkarikirjailijoiden kärkeä. Kirjoista huomaa, että hän on oman työnsä kautta (rikostoimittaja) perehtynyt paljon rikollisiin, ja Sipilällä on todellakin tarinankerronta hallussa.


torstai 11. kesäkuuta 2015

Dekkariviikko: Dekkarilukumaraton



Mikä olisikaan parempi tapa viettää Dekkariviikkoa kuin dekkarilukumaraton! Oon ihan innoissani. Lukumaraton on ollut jo pitkään mielessä, mutta ei ole ollut aikaa sellaiselle. Ursula Poznanskin kirja Vii5i on odottanut jo kauan lukuvuoroa. Olen säästellyt sitä lukumaratonia varten. Olen aiemmin lukenut Poznanskin toisen kirjan, Sokeat linnut, ja se oli ihan huikea. Joten odotukset tämän kirjan suhteen on korkealla.

Päivitän tähän viestiin lukumaratonin etenemisen, ja teen myöhemmin erillisen kirjabloggauksen vielä. Teille, jotka ette ole lukumaratoneihin perehtyneet, kerrottakoon lyhyesti, että tarkoituksena on siis lukea 24 tunnin aikana mahdollisimman paljon. Lukumaraton ei vaadi omaa blogia tai minkäänlaista raportointia vaan voi ihan itsekseenkin maratonata ilman että kertoo siitä kenellekään.

Lukutoukan ruokalista -blogin dekkarilukumaraton 11.6. klo 12 - 12.6. klo 12

klo 16:00 / 67 sivua
Lukumaratonin alku vähän takellellut kun on tullut niin paljon muuta puuhaa: piti ruoka laittaa, siivota ja isänikin kävi meillä, joten lukeminen on jäänyt vähän taka-alalle. Kirja kuitenkin vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, ja alunperinkin ajatuksena oli, että eniten sivuja kertyy illalla ja huomenna aamupäivällä. Nyt lukutahti on hitaampi ihan senkin takia, että lapset viettävät kanssani vapaapäivää kotona. Noh, illalla sitten luen enemmän kun lapset nukkuvat. Ja huomenna aamulla vien lapset hoitoon jo klo 8 ja menen itse iltavuoroon, joten ehtii hyvin lukea rauhassa.

klo 20:00 / 110 sivua
Lapset nukkuu, joten nyt Salkkareiden päätösjakso tallennuksesta ja sitten takaisin kirjan kimppuun.

klo 09:00 / 128 sivua
Lapset viety hoitoon ja aamupala syöty. Nyt vielä viimeinen rutistus!

klo 12:00 / 198 sivua
Luettujen sivujen määrä jäi vähäiseksi, koska tuntui olevan hirmu paljon muuta ja ajatukset pomppoilivat sinne tänne vaikki kirja oli todella hyvä. Liekö lukujumi tulon täällä!? Toivottavasti ei sentään.  





keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Dekkariviikko: Dekkarien kirjoittaminen

Dekkarin lukemisen lisäksi suuri intohimoni on myös kirjoittaa tarinoita, erityisesti niitä joissa tapahtuu murha. Omat tekstini ovat hyvin ihmissuhdepainotteisia, ehkä samaan tyyliin kuin esimerkiksi Outi Pakkasen dekkarit. Tykkään pelata psykologisella silmällä ja ihmisten käytöksen vaikutuksista toisiin ihmisiin, tekemisiin ja tekemättä jättämisiin. Joskus haaveilin omienkin dekkareiden julkaisemisesta, mutta nyt ainakin kirjoittaminen on rajoittanut lähinnä pöytälaatikkoon. Ei yksinkertaisesti ole aikaa ruuhkavuosien keskellä työstää niin isoa projektia. Noh, ehkä sitten kun lapset on isompia...

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Dekkariviikko: dekkarien lukeminen

Tarinat ovat kiehtoneet jo ennen kuin opin lukemaan. Ja lukutaidon myötä pääsin vielä syvemmälle tarinoihin. Aluksi luin lastenkirjoja, mutta hyvin nopeasti kirjastosta alkoi tarttua mukaan Neiti Etsiviä, Viisikkoja ja 3 etsivää -seikkailukirjoja. Isäni on aina ollut kova lukemaan  kirjoja, erityisesti dekkareita. Olisinkohan ollut ehkä 12- tai 13-vuotias kun aloin bongata kirjoja myös isäni kirjahyllystä. Muistan lukeneeni jo suhteellisen nuorena Wallandereita ja Colin Dexterin kirjoja. Kun Leena Lehtolaisen Maria Kallioita filmatisoitiin, lainasin niitä myös kirjoina. 

Pikkuhiljaa iän myötä myös dekkarilukumakuni on laajentunut. Olen ehdottomasti ruotsalaisten dekkareiden suurkuluttaja. Suosikkejani ovat Mari Jungstedt, Camilla Läckberg, Liza Marklund ja Henning Mankell.
Kotimaisista dekkarikirjailijoista mainittakoon Seppo Jokinen, Leena Lehtolainen, Johanna Tuomola ja Eppu Nuotio.
Muiden maiden dekkarikirjailijat ovat minulle aika vieraita, mutta nyt olen tutustunut Sandra Brownin ja Harlan Cobenin tuotantoon.

Dekkareista suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt Camilla Läckbergin kirja Saarnaaja. Kirja kertoo pahoinpidellyistä naisista, jotka löytyy murhattuina. Tarina tekee suuren vaikutuksen sillä, miten uskonto voi olla voimavarana mutta myös äärimmäinen rasite. Kannattaa lukea!



maanantai 8. kesäkuuta 2015

Dekkariviikon aloitus

Ihanaa, Dekkariviikko! 
En ole aiemmin Dekkariviikolle osallistunut. Joku pieni ajatus siitä, että tällainen järjestetään, mutta ei sen enempää ole ollut tietoa. Nyt kuitenkin bongasin sen ajoissa, ja päätin dekkareiden suurkuluttajana lähteä mukaan. Jes!

Dekkariviikkoa vietetään koko Blogistanian laajuisesti, joten kannattaa käydä tutustumassa muihinkin blogeihin. Tässä blogissa se näkyy mm. joka päivä ilmestyvillä dekkariaiheisilla postauksilla. Dekkarilukumaratonia vietän torstaista perjantaihin, ja sunnuntaina on tiedossa bloggaajien yhteispostaus yhdestä dekkarista jossa siis itsekin olen mukana. 

(Pst... tällä viikolla en julkaise kirjapostauksia ollenkaan, lukuunottamatta sunnuntain yhteispostausta vaan ajastan lukemieni kirjojen postaukset ensi viikolle.)

Tervetuloa siis mukaan!


sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Anna Karolina Larsson - Paviaanivarkaus





Amanda Pallerin sisko Sanna on tehnyt itsemurhan muutama vuosi aikaisemmin, mutta Amanda uskoo, että kuolemaan littyy jotain muutakin. Epäilykset kasvavat entisestään kun useampi raskatuksi tullut tyttö on päättänyt tappaa itsensä juuri samalla tavalla. Amanda päättää saada totuuden selville ja päätyy viettelemään kaksi miestä, joiden uskoo liittyvän Sannan kohtaloon: Amanda kollegan komisario Magnus Blombergin ja Sannan entisen poikaystävän Adnan Nasimin, arabitaustaisen rikollisen, joka on juuri vapautunut vankilasta. Kolmårdenin eläintarhasta varastetaan paviaani, eikä Amanda ensin ymmärrä, miten se liittyy Sannaan. Jäljet johtavat Bonobo-yökerhoon, seksibisnekseen ja huumekaupan hermokeskukseen.

Kirja alkaa takaa-ajokohtauksesta, ja se on kyllä takuuvarma keino saada lukija koukkuun heti ensimmäiseltä sivulta alkaen. Tarinaa kerrotaan kolmesta eri näkökulmasta: Amandan, Adnanin ja Magnuksen. Luvut ovat lyhyitä, kohtausmaisia ja se toimii erinomaisena tehokeinona. Kaikki kolme henkilöä on kuvattu hyvin erilaisiksi, ja se herättää myös erilaisia tunteita lukijassa. Esimerkiksi Magnusta ei yksinkertaisesti voi olla koko iljettävyydessää vihaamasta, mutta silti on pakko lukea eteenpäin, mitä hän seuraavaksi keksii. Monissa dekkareissa on inhottava pomo, joka luistaa töistään tai on muuten vaan tosi ärsyttävä, mutta Magnus vie kyllä voiton kaikista niistä.

Vaikka kyse on seksirikoksista, kirjassa on paljon muutakin. Toki tämäkin on makuasia. Tämä on myös hyvin erilainen seksirikoskirja kuin moni muu, johon olen törmännyt. Kirjan ainoana miinuksena sanoisin sen, että kaikista nimistä en ihan päässyt aluksi kärryille, olivatko miehiä vai naisia. Ja muutama pieni kysymys jäi askarruttamaan, mutta hienosti oli myös rivien välissä vastauskia - ei siis pidetty lukijaa liian tyhmänä jotta kaikki olisi pitänyt selittää.

Tykkäsin kirjasta kovasti ja nopeatempoinen kerronta vei mukanaan. Suosittelen ehdottomast!

Anna Karolina Larsson
Paviaanivarkaus
2015
suom. Jänis Louhivuori
512 sivua